Skip to main content

Червен мискет 2023

Мискет червен е стар български сорт, който се отглежда от незапомнени времена по нашите земи. Той почти не се среща в други страни и не са известни негови чуждестранни наименования и синоними. Принадлежи към Черноморската еколого-географска група. Среща се във всички лозарски райони, но е разпространен предимно в Подбалканската долина: Бургаска област (Просеник, Сунгурларската долина, Стралджа), Пловдивска област (Карловско и Брезовско) и в по-малки размери във Варненско, Шуменско и в средногорската част на Хасковска област. Късно зреещ винен сорт с много добра родовитост. Гроздето му узрява през втората половина на септември.
Мискет червен е сорт за получаване на висококачествени бели мискетови вина. Гроздето натрупва 18 – 21 % захари, 5,4 – 6 г/куб. дм титруема киселинност, за подобряването на която се прибягва до купажиране с други сортове. Вината имат сламеножълт цвят, хармоничен вкус и приятен фин мискетов аромат. При купажиране със сортовете „Димят“ и „Ризлинг италиански“ се получават прочутите бели сухи евксиноградски вина.
Тази година (2023) виното е произведено от масиви, намиращи се в регион Ивайловград при захарност 18,1 на сто и бутилирано в ≈ 126+126 бутилки от по 750 ml. Виното е с бистър, бледо розово-златист цвят. Богат флорален аромат с нотки на жълти и бели плодове, в съчетание с тропически плодове. Долавят се още маслени тонове, ванилия, роза и виолетка. Комплексен минерален стил на виното, с пълно тяло и средна дължина. Балансиран и свеж вкус. Хрупкави киселини преобладават и във финала на виното.

 

НАЗДРАВЕ!

вино, червен мискет


Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Вашият коментар