Skip to main content

Риба на скара

На скара се пекат почти всички риби, като могат да бъдат натурални или панирани.Дребните риби (скумрия, кефал, карагьоз, паламуд, бяла риба) се пекат цели, предварително почистени от вътрешностите, които се изваждат през хрилните отвори заедно с хрилите, без да се разрязва коремът. Почистените риби се поръсват със сол и черен пипер и престояват на студено 30-40 минути. Преди печенето, се потапят в растително или разтопено прясно масло. Пекат се върху намазана с мазнина, силно нагорещена скара.
Едрите риби (сом, есетра) се режат на порционни парчета с дебелина 1 – 1.5 см. Парчетата се поръсват със сол и черен пипер и се оставят да престоят на студено до 1 час.
След това се потапят в растително масло, овалват се в хлебни трохи и се пекат, както целите риби. Парчетата се пекат от двете страни. По повърхността им трябва да се образуват ясни отпечатъци от скарата.
Преди самото печене, разделената на парчета риба може да се маринова за половин час в лимонов сок, магданоз, сол и ч. пипер.
Рибата на скара може да се поднесе с пържени или варени картофи. Натуралната риба се полива с разтопено масло, а към панираната се поднасят майонезени сосове.
Гарнира се с парче лимон.
На шиш се пекат есетровите риби. Порционните парчета, без кожа и кости, се нанизват на шиш и се пекат върху сгорещени дървени въглища, като от време на време се поръсват с масло.
Гарнират се с пресен или стар кромид лук, лимон на филийки и пържени картофки.

по материали от kulinar.bg

 

риби, скара


Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Вашият коментар