Замразяване на зеленчуци във фризер

Подходящи за замразяване: всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени.

Неподходящи за замразяване са краставиците, зелените салати, репичките и лукът. Неподходящи са също така недозрелите или презрелите зеленчуци.

Подготовка: почистете, измийте, нарежете на парченца и бланширайте зеленчуците.

Бланширането е много важно, тъй като по този начин се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите.
Необходими са ви дълбока цедка или метална кошничка и съд с 7–8 л. вряща вода. Сложете зеленчуците в цедката (не повече от  1/2 кг. наведнъж) и я потопете във врящата вода, така че зеленчуците да бъдат покрити. Водата трябва да кипне повторно в рамките на 1 минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Спазвайте точно продължителността на бланширането.
Извадете зеленчуците, потопете ги в студена вода и ги отцедете.

Опаковане Използвайте найлонови торбички. Оформете продуктите на плоски правоъгълни пакети, за да пестите място. За някои зеленчуци (напр. спанак, ситно нарязан праз и др.) са подходящи и пластмасовите съдове. Порциите не бива да надвишават 1 кг.

Размразяване Изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина. Желателно е някои зеленчуци (спанак, зеле) да се размразят частично преди готвене.
Размразените продукти трябва да се използват веднага и да не се замразяват повторно.
Важно! Времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите.

Карфиол

Подготовка: избира се карфиол със стегнати бели цветчета. Бланшира се 3–5 мин. (на 15 л вода се добавя 1 г лимонена киселина, за да се запази карфиолът бял).

Срок на съхранение: 8-10 месеца.

Размразяване: използва се в замразен вид.

Зелен фасул

Подготовка: избира се млад зелен фасул с дребни зърна, без „конци” и петна. Измива се, отстраняват се връхчетата, нарязва се на парченца по 3 см и се бланшира З минути.

Срок на съхранение: 9-12 месеца.

Размразяване: използва се в замразен вид.

Зеле

Подготовка: избират се свежи, стегнати зелки. Почистват се, нарязват се и се бланшират 1-2 минути. Срок на съхранение: 6–8 месеца.

Размразяване: размразява се частично 2 часа при стайна температура.

Праз

Подготовка: нарязва се на парчета и се бланшира 5 минути.

Срок на съхранение: 6-8 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Моркови

Подготовка: подбират се млади моркови с още крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета или на кръгчета и се бланшират 3 минути.

Срок на съхранение: 12 месеца.

Размразяване: използват се в замразен вид.

Пиперки

Подготовка: избират се добре узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и семето и се нарязват, ако е необходимо. Бланшират се 2-3 минути (в зависимост големината). Срок на съхранение: 8-10 месеца. Размразяване: използват се в замразен вид.

Магданоз

Подготовка: избират се едри, свежи листа. Нарязват се и се замразяват на малки порции. Не се бланшират. Срок на съхранение: 6 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Гъби

Подготовка: избират се здрави, не много едри гъби. Измиват се добре, ако е необходимо, се нарязват, задушават се леко в малко мазнина и се прибавят няколко капки лимонов сок. Не се бланшират.

Срок на съхранение: 2-3 месеца.

Размразяване: използват се в замразен вид. Трябва да се консумират веднага след приготвянето.

Червено зеле

Подготовка: измива се, почиства се, нарязва се на ивици и се бланшира 3 минути в подкиселена с оцет вода. Срок на съхранение: 8-10 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Червено цвекло

Подготовка: избират се здрави, крехки, тъмночервени глави цвекло. Обелват се, измиват се, сваряват се във вода (не се замразяват сурови) и се нарязват на кубчета.

Срок на съхранение: 8-10 месеца.

Размразяване: 3-4 часа при стайна температура.

Целина

Подготовка: сварява се заедно с кората, обелва се, нарязва се на кубчета или на кръгчета, поръсва се с лимонов сок. Не се бланшира.

Срок на съхранение: 10-12 месеца.

Размразяване: използва се в замразен вид.

Спанак

Подготовка: избира се спанак с крехки не пожълтели листа. Изчиства се, измива се добре, сварява се и се пасира или се бланшира 2 минути.

Срок на съхранение: 6-9 месеца.

Размразяване: размразява се частично в продължение на 2 часа при стайна температура.

Корени за супа

Подготовка: почистват се, измиват се, нарязват се, бланшират се 3 минути и се замразяват на малки порции. Срок на съхранение: 4-6 месеца. Размразяване: използват се в замразен вид.

Доматен сос за готвене

Подготовка: добре узрели домати се измиват, нарязват се, задушават се 10 минути на умерен огън и се пасират. Сосът се налива във формички за лед и се замразява, след това се опакова.

Срок на съхранение: 10-12 месеца.

Размразяване: прибавя се към ястията в замразен вид.

frizer

Етикети:

Trackback от вашия сайт.

Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Оставете коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Категории

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.