Skip to main content

Замразяване на зеленчуци във фризер

Подходящи за замразяване: всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени.

Неподходящи за замразяване са краставиците, зелените салати, репичките и лукът. Неподходящи са също така недозрелите или презрелите зеленчуци.

Подготовка: почистете, измийте, нарежете на парченца и бланширайте зеленчуците.

Бланширането е много важно, тъй като по този начин се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите.
Необходими са ви дълбока цедка или метална кошничка и съд с 7–8 л. вряща вода. Сложете зеленчуците в цедката (не повече от  1/2 кг. наведнъж) и я потопете във врящата вода, така че зеленчуците да бъдат покрити. Водата трябва да кипне повторно в рамките на 1 минута и да продължи да кипи през цялото време на бланширането. Спазвайте точно продължителността на бланширането.
Извадете зеленчуците, потопете ги в студена вода и ги отцедете.

Опаковане Използвайте найлонови торбички. Оформете продуктите на плоски правоъгълни пакети, за да пестите място. За някои зеленчуци (напр. спанак, ситно нарязан праз и др.) са подходящи и пластмасовите съдове. Порциите не бива да надвишават 1 кг.

Размразяване Изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина. Желателно е някои зеленчуци (спанак, зеле) да се размразят частично преди готвене.
Размразените продукти трябва да се използват веднага и да не се замразяват повторно.
Важно! Времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите.

Карфиол

Подготовка: избира се карфиол със стегнати бели цветчета. Бланшира се 3–5 мин. (на 15 л вода се добавя 1 г лимонена киселина, за да се запази карфиолът бял).

Срок на съхранение: 8-10 месеца.

Размразяване: използва се в замразен вид.

Зелен фасул

Подготовка: избира се млад зелен фасул с дребни зърна, без „конци” и петна. Измива се, отстраняват се връхчетата, нарязва се на парченца по 3 см и се бланшира З минути.

Срок на съхранение: 9-12 месеца.

Размразяване: използва се в замразен вид.

Зеле

Подготовка: избират се свежи, стегнати зелки. Почистват се, нарязват се и се бланшират 1-2 минути. Срок на съхранение: 6–8 месеца.

Размразяване: размразява се частично 2 часа при стайна температура.

Праз

Подготовка: нарязва се на парчета и се бланшира 5 минути.

Срок на съхранение: 6-8 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Моркови

Подготовка: подбират се млади моркови с още крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета или на кръгчета и се бланшират 3 минути.

Срок на съхранение: 12 месеца.

Размразяване: използват се в замразен вид.

Пиперки

Подготовка: избират се добре узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и семето и се нарязват, ако е необходимо. Бланшират се 2-3 минути (в зависимост големината). Срок на съхранение: 8-10 месеца. Размразяване: използват се в замразен вид.

Магданоз

Подготовка: избират се едри, свежи листа. Нарязват се и се замразяват на малки порции. Не се бланшират. Срок на съхранение: 6 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Гъби

Подготовка: избират се здрави, не много едри гъби. Измиват се добре, ако е необходимо, се нарязват, задушават се леко в малко мазнина и се прибавят няколко капки лимонов сок. Не се бланшират.

Срок на съхранение: 2-3 месеца.

Размразяване: използват се в замразен вид. Трябва да се консумират веднага след приготвянето.

Червено зеле

Подготовка: измива се, почиства се, нарязва се на ивици и се бланшира 3 минути в подкиселена с оцет вода. Срок на съхранение: 8-10 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Червено цвекло

Подготовка: избират се здрави, крехки, тъмночервени глави цвекло. Обелват се, измиват се, сваряват се във вода (не се замразяват сурови) и се нарязват на кубчета.

Срок на съхранение: 8-10 месеца.

Размразяване: 3-4 часа при стайна температура.

Целина

Подготовка: сварява се заедно с кората, обелва се, нарязва се на кубчета или на кръгчета, поръсва се с лимонов сок. Не се бланшира.

Срок на съхранение: 10-12 месеца.

Размразяване: използва се в замразен вид.

Спанак

Подготовка: избира се спанак с крехки не пожълтели листа. Изчиства се, измива се добре, сварява се и се пасира или се бланшира 2 минути.

Срок на съхранение: 6-9 месеца.

Размразяване: размразява се частично в продължение на 2 часа при стайна температура.

Корени за супа

Подготовка: почистват се, измиват се, нарязват се, бланшират се 3 минути и се замразяват на малки порции. Срок на съхранение: 4-6 месеца. Размразяване: използват се в замразен вид.

Доматен сос за готвене

Подготовка: добре узрели домати се измиват, нарязват се, задушават се 10 минути на умерен огън и се пасират. Сосът се налива във формички за лед и се замразява, след това се опакова.

Срок на съхранение: 10-12 месеца.

Размразяване: прибавя се към ястията в замразен вид.

frizer

консервиране


Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Вашият коментар