Чироз (от зарган)

chiroz2

След като рибата вече е уловена (или купена) се изчиства добре и се поставя в саламура без главите но задължително с опашките. (саламурата представлява наситен разтвор на готварска сол и вода в съотношение (250 г сол на 1 л вода или „яйце“ както също се нарича. Това означава,че като пуснеш в нея сурово яйце то не трябва да потъне, а да изплува част от него с големината на 5 стотинки). Държи се 12 часа, след което рибата се изплаква във вода се поставя в разтвор от вода с оцет в съотношение-50/50 в продължение на 2-3 часа. Следва ново изплакване и отцеждане добре. С канап, капронено въже или някаква друга здрава връв се навързва две по две за опашките и се провесват на сенчесто и проветливо място. Сега на рибата и остава да изсъхне добре. За това са необходими по-студени и проветриви дни. Ако времето е топло – внимавайте, има опасност осите да я изядат и мухите да я наплюят. В такъв случай я покрийте с голямо парче тензух. След 4-5 дни рибата е готова за консумация. Прибирам една част от нея в хладилника увита в найлонова торбичка за да не продължи процеса на съхнене, а останалата във фризера за по дълго съхранение.

Рецепти от готовия вече чироз

  • Рибата се нарязва на парчета и се обелва от кожицата. Накъсва се месото по дължина на отрязаните парчета, поставяме чубрица, червен пипер, една лъжица масло и слагаме всичко това във фурната за около 10 минути леко да се запече.
  • Първото, което трябва да направите е да поизпечете рибата на скара, барбекю, в камината или просто на котлона. Ароматът на печена сушена риба е посто неустоим.
    След като препечете рибата веднага я завийте в хартия докато е още гореща. Сложете я в найлонов плик и я оставете да се задуши в него поне за 1 час. След това начукайте рибките с чукче за пържоли или чукчето от хаванчето. Така месото се отделя лесно от костите и същевременно омеква. Почистете рибата от костите и я накъсайте на парченца.
    Сложете парченцата в купа и ги залейте с вода и оцет. Опитайте на вкус саламурата. Трябва да ви е приятно кисела. Така рибата се изкисва … хем се обезсолява,хем се овкусява с киселичко , хем омеква. Опитвайте я периодично за да не я обезсолите прекомерно. Обикновено 20 мин.са достатъчни да стане приятно солена и кисела.
    След това я сипвате в чиния, поръсвате с пресен копър и зехтин и си сипвате порядъчно количество ледено узо.

chiroz chiroz3 chiroz4

 

Етикети:,

Trackback от вашия сайт.

Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Оставете коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Категории

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.