Skip to main content

Чироз (от зарган)

chiroz2

След като рибата вече е уловена (или купена) се изчиства добре и се поставя в саламура без главите но задължително с опашките. (саламурата представлява наситен разтвор на готварска сол и вода в съотношение (250 г сол на 1 л вода или „яйце“ както също се нарича. Това означава,че като пуснеш в нея сурово яйце то не трябва да потъне, а да изплува част от него с големината на 5 стотинки). Държи се 12 часа, след което рибата се изплаква във вода се поставя в разтвор от вода с оцет в съотношение-50/50 в продължение на 2-3 часа. Следва ново изплакване и отцеждане добре. С канап, капронено въже или някаква друга здрава връв се навързва две по две за опашките и се провесват на сенчесто и проветливо място. Сега на рибата и остава да изсъхне добре. За това са необходими по-студени и проветриви дни. Ако времето е топло – внимавайте, има опасност осите да я изядат и мухите да я наплюят. В такъв случай я покрийте с голямо парче тензух. След 4-5 дни рибата е готова за консумация. Прибирам една част от нея в хладилника увита в найлонова торбичка за да не продължи процеса на съхнене, а останалата във фризера за по дълго съхранение.

Рецепти от готовия вече чироз

  • Рибата се нарязва на парчета и се обелва от кожицата. Накъсва се месото по дължина на отрязаните парчета, поставяме чубрица, червен пипер, една лъжица масло и слагаме всичко това във фурната за около 10 минути леко да се запече.
  • Първото, което трябва да направите е да поизпечете рибата на скара, барбекю, в камината или просто на котлона. Ароматът на печена сушена риба е посто неустоим.
    След като препечете рибата веднага я завийте в хартия докато е още гореща. Сложете я в найлонов плик и я оставете да се задуши в него поне за 1 час. След това начукайте рибките с чукче за пържоли или чукчето от хаванчето. Така месото се отделя лесно от костите и същевременно омеква. Почистете рибата от костите и я накъсайте на парченца.
    Сложете парченцата в купа и ги залейте с вода и оцет. Опитайте на вкус саламурата. Трябва да ви е приятно кисела. Така рибата се изкисва … хем се обезсолява,хем се овкусява с киселичко , хем омеква. Опитвайте я периодично за да не я обезсолите прекомерно. Обикновено 20 мин.са достатъчни да стане приятно солена и кисела.
    След това я сипвате в чиния, поръсвате с пресен копър и зехтин и си сипвате порядъчно количество ледено узо.

chiroz chiroz3 chiroz4

 

зарган, консервиране


Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Вашият коментар