Skip to main content

Ябълков оцет

Продукти:

5-6 килограма ябълки
2,5 -3 литра вода
200-250 грама пчелен мед

Начин на приготвяне

Взимат се 5-6 килограма добре узрели ябълки (сорта няма значение), желателно е да са сладки и да няма изгнили места по ябълките.
Измиват се добре и се нарязват на малки парченца (смилат, рендосват). Желателно е да се слага и сърцевината на ябълките, но без семките и дръжките, тъй като те допринасят за образуването на вредни вещества.
Взима се 10 или 11 литрова бутилка от минерална вода в която се налива преварена вода в една четвърт от обема на бутилката и се добавя 200 грама пчелен мед или захар по желание. Ако ябълките са много кисели, трябва да добавите повечко: до 300 – 350 грама пчелен мед или захар. В бутилката се добавят преработените ябълки, така че да достигнат до горната извивка. Не слагайте повече защото при ферментацията сока ще изтече на вън. Трябва да се осигури място за разширение. Завийте капачката разбийте съдържанието в бутилката след което разхлабете капачката и я оставяте така че газовете да излизат навън и резбата да държи все още капачката. Капачката се затяга, само когато трябва да се разбърка сместа, след което отново се разхлабва. Предимството на бутилката пред бидона е че, бутилката може да се държи на топло в кухнята и не мирише на ферментирало, както и не се събират мушички (капачката спомага за това). Трябва да се разбива сместа, поне един-два пъти на ден. Бутилката трябва да се държи в топло помещение, например в кухнята, най-добре при температура 20-26 градуса. Ако навън е топло, може и на слънце, но не повече от 2-3 часа на ден.
След 40 до 60 дни, в зависимост на температурата на околната среда, плода пада под водата.  Това е фазата на първоначалната ферментация в която се получава ябълково вино. Това означава, че трябва с изстискване през плътна материя ( например копринен воал или филтър за кафе) ябълките да се отделят от течността. Имайте в предвид, че ако само прецедите съдържанието на бутилката, през марля, ще загубите доста(около 1/3) от скъпоценния сок.
След изцеждането течността трябва да се върне обратно в бутилката. Желателно е в нея да пуснете оцетна гъба, за да се ускори получаването на ябълков оцет. Ако нямате такава, макар и по-бавно при температура от 26-28 градуса и достъп на въздух след два-три месеца течността ще се превърне в оцет. Не се притеснявайте, ако в течността видите гъста мътилка (опалесценция), това е началото на образуване на оцетна гъба. Появата на гъбата и опалесценцията са най-сигурния признак, че ябълковия оцет е готов.
Като се образува оцетна гъба не я изхвърляйте, тя се състои от оцетни бактерии и може да я съхранявате в хладилник. За целта е необходимо да я поставите в малко бурканче с малко ябълков оцет. След време, тя ще ви послужи за направата на следващи количества от цената течност.
Когато ябълковият оцет е готов прехвърлете го в стъклени бутилки като ги пълните до тапата, така че да не остава въздух. По този начин ябълковия оцет, ще се съхранява по дълго време без да бъде „изяден“ от оцетната гъба. Когато имаме вече ябълков оцет, желателно е той да се съхранява на тъмно.

 

 

 

консервиране


Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Вашият коментар