Суши „Вики“

1 и половина ч.ч. ориз Камолино (от Лидъл, този, който става за всичко, иначе има и специален ориз за суши, но разлика във вкуса няма)
– пакет кори Нори (има ги в Метро, Карфур и др. големи магазини, обикновено на щандовете с подправки и сосове)
– пушена сьомга, най-добре на блокче (не на слайсове, но съществена разлика няма, още по-малко във вкуса)…обикновено 200 гр. за едно суши-хапване.
– опашки или рулца от раци
– друг вид пушена риба – пробвала съм: паламуд, пъстърва, дори скумрия…с всичко става, но най-вкусно е със сьомга
– 1 авокадо
– 1 краставица
– меко сирене за мазане, тип Филаделфия, най-добре – натурално, може да се ползва и майонеза.
– 1 яйце
– соев сос
– уасаби паста
– малко оризов оцет (ако има, идеално става и без него)…
– малка „рогозка“ за оформяне или домакинска хартия

Първото и най-важно е ориза – измива се много добре на течаща, студена вода, да му падне нишестето и се сварява в съотношение 1:1.5 (чаша и половина ориз с три чаши вода) и щедра щипка, морска сол. Вари се на тих огън, в покрита тенджера. В началото разбъркваме няколко пъти, за да не се захване за дъното. Когато остане около половин пръст течност над ориза, се сваля от котлона, завива се тенджерата с кухненска кърпа и плътно отгоре с капака на тенджерата. Оставя се така, да се задуши за 15-20 мин. Ориза попива останалата течност, без да се слепва. Опитвате ориза и ако е омекнал , се изсипва в гевгир и се измива с течаща, студена вода, за да се охлади и да се отмие останалото нишесте. Зрънцата трябва да са мокри, но да се отделят едно от друго, да няма слепване и да е студен ориза. Тук може да се подправи с 1-2 с.л. оризов оцет.
Следва оформянето на рулцата…
Най-често, а и най-лесно, се правя т.нар. „маки“, т.е. ориза, рибата и др. съставки са завити вътре в листа Нори. Има и вариант, при който ориза е отвън, но е доста трудно да се оформи така, защото ориза не е достатъчно стабилен отвън на листа Нори и хапките суши, по-лесно се разпадат.
Яйцето се разбива и изпържва на тънък слой в тигана. Нарязваме получения „омлет“ на лентички.
Авокадото се обелва, най-лесно става като се прокара супена лъжица, м/у кората и месото на плода. Нарязваме го на ивици.  Краставицата се измива много добре и без да се бели  се нарязва на тънки пръчици. Сьомгата, ако не е на слайсове, нарязваме на ивици, по същия начин и с другите риби, ако има такива.
Нареждаме (върху рогозката) лист Нори с грапавата страна нагоре, върху него – 4 с.л. ориз, върху него – краставичка, Филаделфия, риба, авокадо, омлет… като ги подреждам за всяко рулце по различен начин, а и не е задължително да има от всичко… например – ориз, яйце, риба, краставица, друг път – ориз, краставица, Филаделфия, риба…и т.н. С помощта на рогозката, избутваме и стягаме, така че да се получи хубаво, стегнато рулце. По същия начин приготвяме и другите пушени риби, или пък рулцата от раци. Всяко руло, нарязваме напречно на хапки и това е… върху хапките може да се сложи и по мъничко хайвер. Може да се оформят и хапки, без кора Нори – в шепа се намачква 1 с.л. ориз, да стане на топка и отгоре се поставя парче риба.
В малки, персонални купички, всеки си слага соев сос, с или без уасаби паста на вкус разтворена вътре. Хапките суши се топят в соса, непосредствено преди хапване. Не бива да киснат вътре. [/note]

Етикети:,

Trackback от вашия сайт.

Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Оставете коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Категории

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.