Skip to main content

Суши „Вики“

1 и половина ч.ч. ориз Камолино (от Лидъл, този, който става за всичко, иначе има и специален ориз за суши, но разлика във вкуса няма)
– пакет кори Нори (има ги в Метро, Карфур и др. големи магазини, обикновено на щандовете с подправки и сосове)
– пушена сьомга, най-добре на блокче (не на слайсове, но съществена разлика няма, още по-малко във вкуса)…обикновено 200 гр. за едно суши-хапване.
– опашки или рулца от раци
– друг вид пушена риба – пробвала съм: паламуд, пъстърва, дори скумрия…с всичко става, но най-вкусно е със сьомга
– 1 авокадо
– 1 краставица
– меко сирене за мазане, тип Филаделфия, най-добре – натурално, може да се ползва и майонеза.
– 1 яйце
– соев сос
– уасаби паста
– малко оризов оцет (ако има, идеално става и без него)…
– малка „рогозка“ за оформяне или домакинска хартия

Първото и най-важно е ориза – измива се много добре на течаща, студена вода, да му падне нишестето и се сварява в съотношение 1:1.5 (чаша и половина ориз с три чаши вода) и щедра щипка, морска сол. Вари се на тих огън, в покрита тенджера. В началото разбъркваме няколко пъти, за да не се захване за дъното. Когато остане около половин пръст течност над ориза, се сваля от котлона, завива се тенджерата с кухненска кърпа и плътно отгоре с капака на тенджерата. Оставя се така, да се задуши за 15-20 мин. Ориза попива останалата течност, без да се слепва. Опитвате ориза и ако е омекнал , се изсипва в гевгир и се измива с течаща, студена вода, за да се охлади и да се отмие останалото нишесте. Зрънцата трябва да са мокри, но да се отделят едно от друго, да няма слепване и да е студен ориза. Тук може да се подправи с 1-2 с.л. оризов оцет.
Следва оформянето на рулцата…
Най-често, а и най-лесно, се правя т.нар. „маки“, т.е. ориза, рибата и др. съставки са завити вътре в листа Нори. Има и вариант, при който ориза е отвън, но е доста трудно да се оформи така, защото ориза не е достатъчно стабилен отвън на листа Нори и хапките суши, по-лесно се разпадат.
Яйцето се разбива и изпържва на тънък слой в тигана. Нарязваме получения „омлет“ на лентички.
Авокадото се обелва, най-лесно става като се прокара супена лъжица, м/у кората и месото на плода. Нарязваме го на ивици.  Краставицата се измива много добре и без да се бели  се нарязва на тънки пръчици. Сьомгата, ако не е на слайсове, нарязваме на ивици, по същия начин и с другите риби, ако има такива.
Нареждаме (върху рогозката) лист Нори с грапавата страна нагоре, върху него – 4 с.л. ориз, върху него – краставичка, Филаделфия, риба, авокадо, омлет… като ги подреждам за всяко рулце по различен начин, а и не е задължително да има от всичко… например – ориз, яйце, риба, краставица, друг път – ориз, краставица, Филаделфия, риба…и т.н. С помощта на рогозката, избутваме и стягаме, така че да се получи хубаво, стегнато рулце. По същия начин приготвяме и другите пушени риби, или пък рулцата от раци. Всяко руло, нарязваме напречно на хапки и това е… върху хапките може да се сложи и по мъничко хайвер. Може да се оформят и хапки, без кора Нори – в шепа се намачква 1 с.л. ориз, да стане на топка и отгоре се поставя парче риба.
В малки, персонални купички, всеки си слага соев сос, с или без уасаби паста на вкус разтворена вътре. Хапките суши се топят в соса, непосредствено преди хапване. Не бива да киснат вътре. [/note]

морски дарове, риби


Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Вашият коментар