Паламуд в консерва

стара рибарска рецепта

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
паламуд – 5 риби
сол – едра
вода
доматено пюре
кисели краставички
грах
лимон
черен пипер – на зърна
бахар
дафинов лист
мазнина – растителна

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Рибата се почиства от хриле, коремни вътрешности и перки. Измива се със студена (или морска) вода и се оставя за кратко да се изцеди от кръвта, докато приготвим саламурата. За целта в голяма тендера с кипяща вода изсипваме едрата сол и разбъркваме, докато се разтопи.
Концентрацията на солта изпробваме със сурово яйце. Щом то изплува с големината на 50 стотинки, солеността е добра. Рибата се поставя в дълбока тава или тенджера. Заливаме с изстиналата саламура и оставяме рибата в хладилник за 4-5 часа.
След осоляването я режем на шайби с дебелина 2 см. Краставичките и лимоните режем на тънки шайби.
На дъното на по-широка тенджера се поставя решетка. Рибата се подрежда плътно върху нея и се сипва по малко вода, достигаща до решетката. Топлинната обработка с пара е около 8-10 минути.
В изварения доматен сос се поставят дафинови листа, черен пипер на зърна и малко бахар (съставките са според вкуса ви).
Загрява се на огъня, за да поеме от ароматите. В тиган се сипва растителна мазнина и щом достигне температурата на пържене, поставете коричка стар хляб (стар рибарски трик). По този начин олиото не гранясва, то се използва и за заливане на маринована солена риба. Съставките са ни готови и охладени и е време да ги сглобим в буркани за консервиране.
На дъното на стъкления съд слагаме по лъжица-две доматено пюре. Следва шайба от паламуда, кисели краставички, малко грах и резенче лимон. Подправките са едно листо дафин, 2 бахара и 5-6 зърна черен пипер на буркан. Редуваме доматено пюре и риба.
Накрая завършваме с лъжица от растителната мазнина. Поставяме капачките и стерилизираме консервите два часа от завирането на водата.

по материали на gotvach.bg

Етикети:,

Trackback от вашия сайт.

Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Оставете коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Категории

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.