Skip to main content

Паламуд в консерва

стара рибарска рецепта

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: паламуд – 5 риби; сол – едра; вода; доматено пюре; кисели краставички; грах; лимон; черен пипер – на зърна; бахар; дафинов лист; мазнина – растителна

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Рибата се почиства от хриле, коремни вътрешности и перки. Измива се със студена (или морска) вода и се оставя за кратко да се изцеди от кръвта, докато приготвим саламурата. За целта в голяма тендера с кипяща вода изсипваме едрата сол и разбъркваме, докато се разтопи.
Концентрацията на солта изпробваме със сурово яйце. Щом то изплува с големината на 50 стотинки, солеността е добра. Рибата се поставя в дълбока тава или тенджера. Заливаме с изстиналата саламура и оставяме рибата в хладилник за 4-5 часа.
След осоляването я режем на шайби с дебелина 2 см. Краставичките и лимоните режем на тънки шайби.
На дъното на по-широка тенджера се поставя решетка. Рибата се подрежда плътно върху нея и се сипва по малко вода, достигаща до решетката. Топлинната обработка с пара е около 8-10 минути.
В изварения доматен сос се поставят дафинови листа, черен пипер на зърна и малко бахар (съставките са според вкуса ви).
Загрява се на огъня, за да поеме от ароматите. В тиган се сипва растителна мазнина и щом достигне температурата на пържене, поставете коричка стар хляб (стар рибарски трик). По този начин олиото не гранясва, то се използва и за заливане на маринована солена риба. Съставките са ни готови и охладени и е време да ги сглобим в буркани за консервиране.
На дъното на стъкления съд слагаме по лъжица-две доматено пюре. Следва шайба от паламуда, кисели краставички, малко грах и резенче лимон. Подправките са едно листо дафин, 2 бахара и 5-6 зърна черен пипер на буркан. Редуваме доматено пюре и риба.
Накрая завършваме с лъжица от растителната мазнина. Поставяме капачките и стерилизираме консервите два часа от завирането на водата.

Паламуд консервиран в собствен сос.

Рецептата е следната: Рибата се реже на колела, когато е почти замразена. Това е така, защото е мека риба и по този начин се оформят хубави парчета. Първо се махат главата и опашката, реже се на колела и тогава се почиства всяко парче. След като се почисти, парчетата се слагат в силна саламура (както се прави по обичайния начин). Там престоява два часа. След това се поставят на решетка да се изцедят два часа. Готовата риба се маринова по следният начин:
марината – на 10 риби 1л олио или 1л зехтин, добавя се 200 гр оцет, дафинов лист и бахар.
Слага се марината да заври в по-дълбок съд. След като заври се слагат по няколко парчета, зависи колко е голям съдът, парчетата трябва да бъдат покрити с марината докато се пържат не повече от 5 до 10 минути. Не трябва да се изпържват до златисто, а просто рибата да промени цвета си – изваждат се от марината и се редят в буркани, без да се мачкат. Цялата марина се разпределя във всички буркани равномерно, запечатват се и се варят два часа. След като ври два часа, с това количество марината във всеки буркан се получава по един пръст от соса. Който предпочита повече сос, което е по-добре, вместо литър зехтин за 10 риби трябва да сложат 2л зехтин  и 400 гр оцет. По този начин рибата може да се съхранява 3-4 години без да промени вкусовите си качества.

по материали на gotvach.bg

консервиране, паламуд


Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Вашият коментар