Skip to main content

Как да направим сами Ethernet кабел

Тези кабели се наричат още ПАЧ (PATCH) кабели и се правят от utp или ftp cat5e / cat6e  кабели. Ще Ви трябват още клещи за кримпване и 2 бр rj45 букси

Използват се два вида кабели

Crossover / Кръстосан кабел се прави, тогава когато се свързват 2 компютъра директно един друг, известен още и като кабел компютър-компютър.
Straight Through / Прав кабел се прави когато се свързва компютър с HUB (концентратор) – switch/ суич или router/ рутер
TIA/EIA-568 са стандартите за свързване на кабел тип усукана двойка (twisted pair). При направа на кръстосан кабел, едната страна е по стандарт Т568A, а другата – Т568В. При правия кабел и двата края се кримпват или по Т568A, или по Т568В. Таблицата по-долу илюстрира накратко гореспоменатите стандапти и подредбата на пиновете.

Важното при номерирането е да се обърне внимание, че буксата се обръща с пиновете към Вас, а пластмасовото лостче е с гръб и сочи назад.

Прав (Straight Through) кабел – кримпнат по еднакъв начин  (Т568В) от двата му края.
Приложение намира при свързване на:

  • суич с компютър или сървър
  • хъб с компютър или сървър
  • суич с рутер

Кръстосан (сrossover) кабел – единият край е кримпнат по стандарт Т568А, а другият по стандарт Т568В. Той се използва при свързване на:

  • хъб с хъб
  • компютър с компютър
  • суич със суич
  • хъб със суич
  • рутер с рутер
  • рутер с комютър

Следвайте следните стъпки за направа на пач кабел

Снемете външната пластмасова изолация ок. 2.5 см (1 инч) от двата края на кабела.Клещите за кримпване имат резец за целта.

Групирайте кабелите по чифтове и цветове

Притеснете жиците между пръстите си и ги изправете, така както е показано. Подреждането по цветове е изключително важно, за да направите кабела по правилния начин.

Изрежете жиците по права линия на разстояние 1.3 cm (1/2 инча)  от външната изолация до края на кабелите. Вкарайте жиците в буксата. Обърнете внимание до къде влиза външната пластмасова изолация. Също така е важно жиците да стигнат до края на буксата.

Грешен начин – отбележете, че външната пластмасова изолация не влиза в буксата и съответно не може да заключи/предотврати изваждането на кабела от буксата.

 

Грешен начин – отбележете, че жиците не достигат до края на буксата.

 

Максималната дължина по стандарт за CAT-5, CAT-5e и CAT-6 Ethernet кабели, е 100 метра.

По материали на kvazer.com


Николай Комнев

С най-добри пожелания, "Осим Хаим"! e-mail: [email protected]

Вашият коментар